Om “Trygge veier på nett”

«Trygge veier på nett» er et internasjonalt og innovativt prosjekt som ble opprettet av den frivillige organisasjonen Suojellaan Lapsia i Finland, og administreres i Norge av ECPAT Norge. Materiellet baserer seg på trafikklys-konseptet og de morsomme romvesenene i KIP-mannskapet som reiser til jorda for å lære om nettvett. Prosjektet har som mål å sette søkelys på og å lære barn tidlig om trygg bruk av internett for å forebygge ubehagelige og farlige hendelser. Jo tidligere man begynner, jo bedre er det! Dette vil vi gjøre gjennom kampanjer, og et undervisningsopplegg som skal brukes både på skolen og hjemme.

 
TucaArguing.png
 

Hvorfor “Trygge veier på nett”?

Barn er på internett fra ung alder. Ifølge Medietilsynet har så godt som halvparten av alle barn i alderen 1-5 år tilgang til nettbrett. Dette gir dem utrolig mange fine muligheter for underholdning, læring og utvikling! Samtidig finnes det noe ubehagelig og farlig på internett. Barn kan bli utsatt for mobbing, trakassering, voksent innhold og seksuell utnyttelse. Dette må vi finne en måte å stoppe og forebygge på. Vi tror at å lære barn tidlig om nettvettreglene vil forebygge overgrep og gi dem den kunnskapen de trenger for et trygt digitalt liv – også i fremtiden.

 

Vår løsning

Vår løsning på dette er «Trygge veier på nett» fordi det er et prosjekt som knytter skolen og hjemmet sammen i å lære barn om trygg bruk av internett. Dette gjøres i praksis gjennom at barna jobber med materialet på skolen, men også at de hjemme får mer informasjon om hvordan de kan sikre sikker bruk av nett for barna.

For foreldre og lærere

 
Soca06.png
 
 

I følge Medietilsynet har 48 prosent barn i alderen 1-5 år tilgang til nettbrett, 14 prosent til spillkonsoll og 5 prosent til PC. Av barn med tilgang til nettbrett, begynte de fleste (72 prosent) å bruke dette før de fylte 3 år. Blant de eldste småbarna (4–5 år) er det 3 prosent som har egen mobil, men det er svært få som er på sosiale medier (2%). I gruppen 1-5 år er de mest brukte appene og nettsidene Youtube, NRK Super, Netflix, Fantorangen og NRK. 52% spiller spill, men det er de eldste av aldersgruppen som spiller mest.

 
 
 
MacoSurprised.png

Foreldrekontroll

56 prosent av småbarnsforeldre sier familien ikke bruker foreldrekontroll. Av de som bruker foreldrekontroll, er det vanligst å bruke begrensninger på TV eller strømmetjenester, og begrensninger på hvilke apper/spill barnet kan laste ned/spille (begge 23 prosent). Videre bruker 17 prosent foreldrekontroll som varsler når barnet ønsker å kjøpe innhold.

Omtrent halvparten av småbarnsforeldrene (48 prosent) er enige i påstanden ‘jeg har den informasjonen jeg trenger for å kunne veilede barnet mitt om nettbruk’, og bare 7 prosent er enige i påstanden ‘det er vanskelig å holde oversikt over hva barnet mitt gjør på nett’.

 

Barn blir lurt på nett

Kripos sier mange barn og unge blir lurt på internett av voksne som er seksuelt tiltrukket av barn. De voksne tar i bruk chat, apper og spill. Her er råd for å beskytte seg mot overgrep på nett:

Det er viktig at barn og voksne er åpne og snakker sammen om god og trygg internettbruk. Unge som har kontaktet politiet, forteller at de ikke har sagt fra til noen om det ubehagelige de har opplevd på internett. De tror de voksne ikke vil skjønne situasjonen og vil nekte dem å bruke internett.

 

Hva kan gjøres?

ProtectChildren_OnlineRoadSafety_Character-KV.png
 

Hva kan skolene gjøre?

Politiet har i en rekke etterforskninger sett at barn oppsøker nettsider som er laget for voksne, og at dette øker risikoen for å bli utsatt for seksuelle overgrep. Med bakgrunn i disse erfaringene anbefales det at skoleeieren (kommunen, fylkeskommunen, styret for en privat skole) i grunnskolen gjør tiltak for å begrense tilgangen til:

  • Nettsider med 18-årsgrense.

  • Nettsider som tilbyr funksjoner for videosamtaler og/eller chatting med tilfeldige fremmede.

 

Hva kan foreldre gjøre?

Kripos anbefaler at foreldre/foresatte må være delaktig og lære barna å være trygge på internett:

  • Barna bør være godt informert.

  • Barn bør vite hva de må være på vakt mot.

  • Lær barna å si ifra.

  • Barna må vite at de kan og må snakke med sine foreldre/foresatte hvis de føler seg utrygge eller bekymret på grunn av noe som har skjedd på nett.